Friday, December 30, 2011

terbaeeek 2011

in the name of ALLAH, the Most Gracious and the Most Merciful

(suka saya mengingatkan diri saya agar membaca dan menulis Basmallah di setiap entry. ehehe.)

ni mungkin adalah satu-satunya entri untuk bulan december. malas sangat mak enon nak menaip ni haa.. bukan hade orang baca pon? haha *perli diri sendiri*

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. it comes into a habit untuk tulis review benda-benda yang menarik dan terbaik sepanjang tahun. tak pecaya? saya buat jugak tau entry yang sama untuk taun lepas punye.. klik kat sini (tengok balik entry lapok ni)

1.NOVEL
novel terbaik tahun ni yang pernah saya baca.. em.. susah nak decide. sebab semua best-best dan amat banyak oke novel yang saya baca *gediks pulak tetiba* haha. oke oke, back to main point. this award goes to... novel langsir biji remia by noor suraya. novel ni diterbitkan oleh jemari seni, bawah JS adiwarna rasanye. senang cite, ni novel kanak-kanak rasanye sebab dia nipis siket dan saiz besar siket daripada saiz-saiz novel yang common kat pasaran. tak kesah la novel kanak-kanak ke, novel remaja ke.. yang penting isi dia sangat best ^_^ sampai nak menangis *over eksaited*

tema novel ni.. em.. menghargai apa yang ade kat depan mata (kot). kisahnye, Dhuha hafa yang cantik berkawan dengan jiran sebelah rumah dia. jendela bilik Dhuha dan bilik the boy next door *tak ingat lak nama ape laki nih* tu bersebelahan. nak dipendekkan cerita, diorang fall in love. yang lelaki tuh masuk asrama ke study oversea *tak ingat dah*, dan pada masa remaja tuh Dhuha jadik mangsa kebakaran sebab nak selamatkan nenek dia. muka Dhuha rosak teruk. Dhuha pakai purdah lepas tuh untuk tutup kecacatan muka dia dan jugak tanak bagi orang lain takut tengok muka dia. then, the boy tuh balik dari belajar dan nak sambung balik kisah cinta dia dengan Dhuha. tup-tup, Dhuha dah tak cantik macam zaman kecik-kecik dulu. the boy reject her :(

last skali, the boy tuh kawen dengan orang lain- cantik, kaya, berpendidikan. tapi dia tak fikir, HATI YANG CANTIK TU LAGI PENTING DARI WAJAH YANG CANTIK. dia kawen tapi tak bahagia. Dhuha pergi tunaikan umrah dan jeng.. jeng.. jeng... sekian terima kasih. hehe. nak baca lebih-lebih kena la beli sendiri~~

2. MOVIE
yang ni pun susah jugak nak decide, sebab saya tak tengok movie banyak sangat tahun ni. drama korea tu, banyak la pulak *saya common gurl* haha. em.. movie movie movie.. movie taare zameen par kot. amek haa, movie hindustan saya bagi. i'm so sure yang movie ni dah ramai gile orang tengok, hot stuff untuk tahun 2011 kot.

citer ni best untuk parents yang suka paksa anak-anak diorang untuk stadi hard, dan ukur keistimewaan anak-anak by keputusan exam tanpa tengok apa talent yang ada pada seorang anak tu sendiri. it is agak meruntun jiwa bila tengok Ishaan kena dera dengan cikgu-cikgu dia sebab dia tak boleh membaca dan jugak pressure dari bapak dia. tertitik jua air mataku. mwahaha

saya jadik kakak yang penyayang sekejap lepas tengok citer ni, sebab adik bongsu saya ade ciket masalah membaca dan lepas tu rasa nak pegi mengajar adik saya macam yang aamir khan buat tuh. haha. tapi kejap aje lah penyayang nye, lepas tu garang balik.



3. LAGU/NASYID
walaupun lagu terbaik dekat AIM adalah lagu sedetik lebih, tapi saya lagi suke dengar lagu nasyid atas nama cinta by UNIC tu (padahal lagu ni dah lama gile kot). nak dijadikan cerita, lagu yang dah berkurun ni saya tak pernah dengar pun, tapi bila UNIC datang buat show, terus pergi download dan dengar hari-hari. (padahal kena kat batang hidung sendiri, yang duk suka-suka kat orang tapi orang takde lah suka kita pun) haha. lirik dia lebih kurang macam ni:

rela aku pendamkan impian yang tersimpan
egganku keasyikan
gusar keindahannya merampas rasa cinta
pada Dia yang lebih sempurna..

... tapi part yang paling best...

biar sendiri hingga hujung nyawa
agar tak sepi dari kasihNya
kerna sesungguhnya hakikat cinta
hanya Dia yang Esa

4. EVENT
em.. saya rasa takde event yang lagi best melainkan time dapat result untuk semester 4 masa bulan mei hari tuh. it is a lot of improvement!!. ehemhem. walaupun takde la sampai  dapat dean's list, but it is cukup valueable untuk saya yang suam suam malas ni. ahaks. so, untuk sem 5 ni.. kena aim dekan la gamaknye?

oke oke.. cukup-cukup la karangan kali ni. sebenarnya entri ini dibuat dengan muka yang pucat kerana saya baru je check kejap tadi, saya ada tak hantar (overdue date) satu lagi buku library. harap-harap la buku tu tak hilang. kalau tak jenoh nak ganti. sobsob

oke, bai!

~~~azam tahun baru: ayna yang tersusun untuk tahun 2012~~~

Wednesday, November 30, 2011

wedding highlight: AZIZ & ENZZAHTI

in the name of ALLAH, the Most gracious and the Most merciful..

barakallah hu lakuma wa barak a'laikuma
wajama'a bainakuma fil khair...

this is a special entry for the wedding ceremony (baca: majlis sambut menantu) of my second last uncle, ayah jih a.k.a mr. Nik Abdul Aziz bin Nik Man with his beloved wife, that officially called che su. ehem.

the ceremony was held on November 27th, at kampung pauh sembilan. (kot, lupa la pulak nama kampung ape)

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh
~amboi ayna, sape ajar perenggan keempat baru bagi salam nih??

tema yang dipilih oleh kedua mempelai adalah merah. i loiike. haha

semasa majlis ni berlangsung, cuaca sangat baik dan cerah aje. bimbang jugak, skang kan tengah musim hujan..

okeh, kali nih tamao cakap banyak-banyak, sebab musti sumua orang nak tengok gambarnye aje kan? keke.

jom layan~~~

kenalkan, ini ayah jih saya. status: married :)

ketibaan pengantin perempuan

amek gambar dulu sebelum masuk rumah. hehe
note: kamera cabuk saya tak mampu nak tapis cahaya over-over kat belakang tu. so.. er... tengok aje lah. haha





 



 eh? tiba-tiba. haha. jangan komen pape :-P

 semoga berbahagia hingga ke syurga!

behind the scene: ajk kupas bawang, cili kering, punggah apa patut.
note: nina dah ngantuk tu ha

ada banyak lagi gambar dalam simpanan, tapi... untuk belog ni ajelah dulu kot.

agak-agak ye'all, saya da bakat tak jadik freelance photographer? kekeke. tapi pakai kamera cabuk lagi la skang ni. (sape nak jual DSLR bawah rm400 bagitau saya. ada ke? haha)

stakat ni dulu kot. ma'a salamah wa ilalliqa' *_~

~~~ welcome to the family, che su ~~~

Sunday, November 20, 2011

pesbuk oh PESBUK

in the name of ALLAH the most gracious and the most merciful

happy monday sume!

*tengok tajuk dah boleh agak ni mesti nak hentam pesbuk (baca: facebook)*

sebelum kita pergi dengan lebih jauh lagi, meh kita tahu beberapa fakta tentang pesbuk:

- pesbuk merupakan projek tahun akhir (final year project) si mark zuckenberg- sebab dia student kos komputer, IT dan sewaktu dengannya.

- pesbuk berwarne biru sebab MZ buta warne (tak boleh nak bezakan hijau/merah)

-kalau pesbuk itu adalah sebuah negara, maka ia adalah negara ketiga terbesar di dunia selepas china dan amerika syarikat. (perrrhg!)



okies. saya buat entri ni sebab saya dah bosan dengan pesbuk. I'M GETTING BORED WITH THIS (huh?)
kenapa ea?
.....
....
....
...


...
...
...

- asal bukak home je, saya kena baca masalah orang. ye'all tak letih ke baca masalah orang?? statistik daripada home saya menyatakan 90% buat pesbuk tempat luah perasaan- marah, gumbira, sedih, dsb. 8% quote/ tazkirah/ nasihat-nasihat dan 2% adalah iklan.

ramai orang suka show masalah they'all kat pesbuk. kalau boleh, nak satu dunia tahu dia tengah marah. isk isk. pastu ramai la pulak tukang like. ramai pulak komen tanya sape penyebab kemarahan. kan da jadik ngumpat tu? ye dak?

tak kata orang, saya pun sama *wawawa* -tapi dulu la. sekarang dah matured siket kot. *muka serius*. hey dude, FACE YOUR PROBLEMS. NOT FACEBOOK IT

- lagi satu, ada jugak sesetengah orang ghairah nak copy-paste maksud ayat-ayat quran dan hadis (it is good, actually). tapi bagi saya, setiap ayat yang kita paste tu, kita kena la ada full responsibility towards it- kena tahu latar belakang ayat, sebab nuzul (sebab diturunkan ayat), tafsir alim ulama' mengenai ayat tu, dsb untuk elakkan orang salah tafsir / tafsir ikut kefahaman sendiri.

ada jugak sesetengah orang yang gambar rapatrapat pipi sakan dengan boyfie, siap buat profile pic lagi. tapi paste maksud ayat quran. i dont know lah. but for me, it is so WEIRD. huhu.

*jangan sampai paste tafsir ayat tu hanya untuk nak tunjuk baik, bukan untuk berdakwah @ nak bagi peringatan kat kawan-kawan - nauzubillah*

- lagi satu yang buat saya tension dengan pesbuk kalau bab pakwe makwe berkomen. *tension sahaja ye.. bukan jelous* alahai.. nak tunjuk sangat la yang diorang tu sweet. hmm.. kawan-kawan, jangan la korang sampai berbangga dengan maksiat yang dilakukan. huhu. sedih lah.

nanti, bila you'all dah kawin, nak cakap lovey-dovey 24/7 pun takde orang nak marah. siap dapat pahala lagi :). sebelum sampai waktunya tu, belajar-belajar la kawal diri. *peringatan juga untuk diri sendiri*


mesti ye'all tanya kann..

DAH KALAU KO TAK SUKE SANGAT DENGAN PESBUK, APESAL TAK DEACTIVATE JER?? BISING LA PULAK KAT SINI

jawapan: sebab banyak aktiviti kelab dan announcement kelas batal diorang post dalam pesbuk. finally, ada la jugak kan faedah pesbuk ni. kekeke

~tata titi tutu

Tuesday, November 15, 2011

sapu-sapu SAWANG

assalamualaikum, and happy tuesday. (erk?)

lama sungguh dah saya tak hapdet belog ni.. rindu tak? tak rindu? rindu? (bajet la ramai baca belog ni. haha)

alasan terbaik sebab tak hapdet belog: MALAS. malas betul, kalau nampak 'sign in' blogger terus tekan butang pangkah. wawawa. takde mud + internet tak available kat rumah sewa + bizi siket-siket.

okies. last skali entri harituh pasal latihan industri @ praktikal @ internship kan.. sekarang saya sudah selamat menjadi final year student. (*ceh, blagak pulak*. tengok adik-adik junior kecik besar kecik besar aje. padahal ada yang lagi tua umur dari kita)

no doubt, sekarang riak-riak kebizian sudah jelas kelihatan di mataku.. sobsobsob. mana taknye, hari-hari kena tengok ternakan *fungi* dan jugak buat keje-keje lain yang memerlukan perhatian. CUTI DEEPAVALI HARI TU SAYA TAK BALIK TAU. pecah rekod sebab saya dikenali sebagai pembalik (betul ke idak word ni) yang tegar. *sigh*

tambahan pula, supervisor saya itu sangat garang dan suka tanya soalan banyak-banyak oh. hehe. takot takot takot (#_#)

banyak benda sebenarnya saya mahu cerita-cerita dan stori sama kamu semua. cerita aidilfitri (da lapuk sangat-sangat da), gambar-gambar aidiladha baru-baru ni, cerita henfon baru kesayangan (ehem), cerita kawan-kawan yang best best best, cerita hantu (ok, ini tipu) dan banyak lagi.

nanti next entri saya royak deh! (next tu maknanya next next next next next next next next next lah.. tak tahu bila nak curi masa. huu)

*tepuk-tepuk dinding, sapu sawang belog*






till then, bubbye!

~~~ rindu nak membebel~~~

Wednesday, June 29, 2011

Tuesday, June 28, 2011

minggu TERAKHIR praktikal

anneyo! wah.. minggu ni adalah minggu terakhir saya berpraktikal.. sob sob sob

counting.. counting.. tinggal lagi dua hari. ehe

esok kak umi (teknologist kat sini) insist nak belanja nasi ulam
*save duit makan esok*

habis praktikal, best sebab: dah tak payah buat keje dan bau formalin, paraffin, xylin dalam makmal ni.
tak best sebab: nanti saya boring duk kat rumah dan operasi menternak lemak akan terjadi (-_-'')
*nasib baik girpren saya ada bagi video erobik banyak2, maka kena try ni*

anyway, jom tatap gambar2 sepanjang LI di HUSM ni =)

ni masa tolong kakak master buat research


 tikus2 yang bekerjasama dalam penyelidikan


 scary tak? ni gambar baby yang saya kena awet. seram owh


 ni time nak potong-potong tisu


 sesi buat-buat muka ilmiah.. ahaha


 budak-budak sekema tapi sengal =)
*note:saya sangat pendek owh di depan mereka

tadaaa!
*feeling macam doktor pelatih

tribute to all staff yang sudi ajar kitorang macam-macam ('',)

Sunday, June 19, 2011

7 things i REALLY wants to do in LIFE

entri pertama untuk '7 things' project. jap.. jap. kenapa tujuh erk? err.. sebab saya taknak buat lapan atau enam *tak menjawab soalan* "_"

tujuh perkara yang saya naaaaaaaaaaaaaaaaaaak sangat buat dalam hidup, besides benda-benda yang wajib untuk muslim perlu buat dalam hidup (menunaikan haji, berbuat baik kat mak ayah, etc, etc). err.. kalau ada orang yang nak tolong fulfill, boley jugak... ekeke

1- backpacking ke australia dengan satu backpack, satu map, dan satu kamera dengan seorang sahabat. whoa.. best best best! pergi menjajah menjelajah ke sydney opera house, chinatown, pergi tengok kola bear, blue mountain, dan baaaaaaanyak lagi! (pengaruh tengok iklan pelancongan austalia dan jugak novel contengan jalanan;hlovate). hop on hop off dekat hotel bajet dan makan megi panas-panas di waktu sejuk *berangan*

2- a month without housechores mesti heaven! saya tak mintak lebih, nak sebulan je.. huhu. bayangkan ~~ bangun pagi-pagi, tengok atas meja makan dah ada sarapan. bangun pagi tak payah kemas katil. lepas je makan, lepak tengok cite korea, tak perlu pegi basuh kain baju, tak payah sidai baju. rumah pun tak payah kemas. abis je tengok muvie, time to lunch! petang pulak pegi main badminton, siap je main terus ada dinner.. then sleep like a queen. haha *kata-kata orang pemalas buat keje rumah*

3- publish satu novel.erm.. yang ni angan-angan je. bakat satu habuk pun takde.. hehe. tapi teringin la, buat satu novel yang best-best macam hlovate @ noor suraya.

4- marah orang depan-depan. yang ni memang saya tak pernah buat sepanjang hidup saya. (sedih owh jadik orang penakut nih). selalu pendam aje apa yang tak puas hati dan tulis dalam belog. tapi marah-marah tak elok kan.. kan?

5- shoping sakan tanpa memikirkan bajet. ini impian besar bagi orang-orang yang suka shoping tapi duit takdak macam saya. ohoh. sebelum nih berjimat duit pinjaman je kalau nak beli pape. takpe, nanti shoping barang hantaran nanti (entah berapa tahun lagi).. erm.. siap la! *ayna, layan la sangat nafsu shoping tuh.. isk*

6- bukak satu kedai makan berasaskan coklat macam tok aba's kokotiam dalam citer boboiboy. motif utama: sebab saya sangat suka coklat *i'm a typical girl, huh*. motif kedua: saya suka makan. tapi heaven kot..... ada kek coklat, brownies coklat, chocolate ice blended, puding coklat, wafer inti coklat.. ayook.. sedapnye.. (ni kalau bukak kedai nih takde untung, sebab duk habis kat tauke je. haha)

7- belog saya fofular di seantero malaya dan dikomen oleh blogger-blogger otai.. ahaha. *sigh* walaupun saya tak de magnet duit si nuffnang, atau takde traffic kencang-kencang.. tapi saya blogging untuk own satisfactory.. ecece.

TAMMAT PART 1

the 'seven things' PROJECT

Kota bharu, 20 Jun 2011- Seorang blogger yang tak seberapa femes, aynaUna di dalam blognya aynawrote.blogspot telah mengumumkan akan melakukan projek 'tujuh perkara' dengan dana yang dilaburkan adalah dianggarkan sebanyak 8 bilion ringgit, pada majlis pelancaran program itu semalam. majlis yang gilang gemilang ini telah diserikan dengan kehadiran dif-dif kenamaan dari pelbagai negara untuk menunjukkan tanda sokongan negara masing-masing ke atas usaha murni ini.

menurut beliau, projek 'tujuh perkara' akan meliputi apa-apa sahaja seperti, 'tujuh perkara yang paling naaak sangat dibuat kat dunia', 'tujuh wonderful person in her life', 'tujuh tempat makan yang tak boleh lupa', dan sebagainya. tambah beliau lagi, projek 'tujuh perkara' ini tiada tarikh lupus selagi jari-jari runcing beliau tidak putus.

projek ini mensasarkan kumpulan blogger sama ada yang dikenali secara maya ataupun yang memang membe sejak kecil untuk membaca tulisan beliau dan diharapkan mampu memedihkan mata yang membaca.. hehe

saya puspavati ramaloo, melaporkan untuk TB3 =)

~~~ let's get start'ed!! ~~~

Tuesday, June 7, 2011

stop treating me LIKE a kindergarden student, ok?

ish. me myself macam nih la. asal tak puas hati je, menulis kat belog.. hurm.

apasal dia (obviosly, a girl) suka layan saya macam layan budak tadika ek?

muka saya nih macam ada rupa budak tadika ke? (babyface tuh ade la kot siket-siket, haha)

seems like she knows everything, i knows nothing
she is the hero(in), i am zero

basic things yang budak-budak tahu pun nak bagitahu jugak, and yes, with that overly-confident face

tahu la awak tu budak dekan (nanti kalau jadik prof ke, doktor ke, entah macam mana la..)

geram je nak cakap "saya dah tahu la!!!!"

isk.. macam mana nak bagitahu kat dia ek? any suggestion?

*boleh tak nak share link belog ini kat fesbuk dia*

haha. ok. itu kejam

mengikut pandangan dia, rupa saya macam ni kot?

~~~ walaupun saya bukan penerima anugerah dekan, tapi saya pun ada otak untuk fikir sendiri ~~~

Friday, April 29, 2011

mari ber'HOUSMANSHIP'

assalamualaikum and nice day!

pengumuman...! pengumuman...! attention...!

bermula 9mei hingga 30jun ini, kak na akan mengikuti latihan industri @ praktikal di HOSPITAL UNIVERSITI SAINS MALAYSIA, KUBANG KERIAN, KELANTAN.

kak na akan melakukan kerahan tenaga (tanpa gaji, of kos) di jabatan patologi, husm.

kerjanye kak na tak pasti lagi, tapi mungkin berkaitan dengan analisis bahan-bahan seperti darah, sputum, atau faeces (eew..). atau pun menganalisa penyakit.. atau.. erm.. tengok la ape yang kena buat =)

so, sesiapa yang duduk di area kubang kerian, atau yang drop by di HUSM, melawat mak sedare bersalin ke, datang cek gigi ke.. erp.. do call me.. hehe. (bajet la takde keje kena buat kat sana).

ini sahaja entry untuk hari ini. time kasih (lappy takde bateri nak melalut banyak-banyak).. kua3

sebelum tu, doakan kak na jumpa jodoh di sana, dengan dokter yang hensem.. haha (gelenya!)

~~~ introduction to career world! ~~~

Wednesday, April 27, 2011

mengapa MENGELUH?


 entry sepesel untuk anda semua!
(kepada penulis asal tulisan ini, izin untuk share ye....)
Kita selalu bertanya dan ALLAH sudah menjawabnya...
-        Kita bertanya: Kenapa aku diuji?
Al- Quran menjawab, “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan, “Kami telah beriman”, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar, dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta”
surah Al-Ankabut, ayat 2-3

-        Kita bertanya: Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?
Al-Quran menjawab, “Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia baik bagimu. Boleh jadi kamu menyayangi sesuatu padahal a buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”
surah Al-Baqarah, ayat 216

-        Kita bertanya: Kenapa ujian seberat ini?
Al-Quran menjawab, “Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya”
surah Al-Baqarah, ayat 286

-        Kita bertanya: Kenapa kita rasa frust?
Al-Quran menjawab, “ Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman”
surah Ali Imran, ayat 139

-        Kita bertanya: Bagaimana harus aku menghadapinya?
Al-Quran menjawab, “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat, dan sesungguhnya solat itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk”
surah Al-Baqarah, ayat 45

-        Kita bertanya: Kepada siapa aku berharap?
Al-Quran menjawab, “Cukuplah Allah bagiku, tidak ada tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakal”
surah At-Taubat, ayat 129
-        Kita bertanya: Apa yang aku dapat daripada semua ujian ini?
Al-Quran menjawab, “Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka”
surah At-Taubat, ayat 111

-        Kita berkata: Aku tak tahan!
Al-Quran menjawab, “...dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir”
surah Yusuf, ayat 12

-        Kita bertanya: Sampai bila aku akan merana begini?
Al-Quran menjawab, “Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan”
surah Al-Insyirah, ayat 5-6

UMT youngpreneurs programme 2011'

bersesuaian dengan misi hari ini - online sampai pengsan - maka kak na akan buat seberapa banyak entry yang terlarat. haha. sesapa yang dah terbukak page ini, kena baca! (gaya diktator)

ok. program UMT youngpreneurs ini diadakan untuk melahirkan mahasiswa-mahasiswa yang mampu terlibat dalam dunia perniagaan, dan tidak bergantung semata-mata dengan mengharapkan ada employer yang akan ambik anda bekerja sejurus selepas anda tamat universiti. ianya jugak bertepatan dengan sunnah untuk berniaga kerana 9/10 dari pintu rezeki itu datangnya dari perniagaan. (ciplak ayat TNC semasa beliau memberi ucapan perasmian)

oleh kerana gambar-gambar ini sudah lama terperam dalam simpanan kak na, jom sama-sama tengok aktiviti-aktiviti yang dilakukan kat sana!

the buku program

macam-macam benda yang dijual sempena program ni. antaranya: kek shomel ni!

barangan orang pompuan.. hehe

barangan orang lelaki pon ada

cupcakes.. yumyumyum

jangan tak tahu, barang mak-mak pun ader jugak

ikan gapi pon ada!

erp... yang nih bukan ori punya

gerai kami.. hehe

kawan-kawan yang membuka booth jugak

saya rewang-rewang, jumpa ini budak kecik

apabila keboringan melanda! note: saya bersama ekin

dapat untung siket, pegi beli penyu 4 ekor.
dari kiri: aynaUna, ekien, nanad, dayah

tadaa.. ni la tempat kami berniaga: pusat dagangan terengganu

note: untung takder la sangat pun, enjoy je lebih.
~~~ saya peniaga berjaya ~~~

Tuesday, April 26, 2011

henset MURAHKU

a very good day i bid to everyone ^_^

bagi student-student universiti, sekarang adalah musim demam exam kan? pun bagaimana walau, saya tetap mahu menghapdet belog ini kerana terdapat permintaan yang tinggi untuk membaca hasil tulisan saya (ayat takleh blah) ~kua3

furthermore, sejak saya sudah meng'deactivate'kan akaun pesbuk (atas sebab-sebab tertentu), masa yang terluang harus digunakan untuk menulis di belog kesayangan.. ecece.

em.. em.. topik yang ingin dibincangkan pada hari ini adalah mengenai HENSET.

ye'all setiap sorang ada henset kan? (tipu la an kalau cakap takde). budak sekolah rendah pun ada benda alah ni sorang satu.. isk. ye'all punya cap ape? berapa harga? dia punye function pon mesti macam-macam according to their harga kan.. kan.. kan

sebelum bersembang dengan kencangnya, ni kak na tunjuk gambar henset kak na. tak tipu punya!

pandangan hadapan


pandangan belakang

so.. apa yang bestnya pakai henset murah?

#1 BATERI LEBIH TAHAN LAMA
henset murah, siyesli bateri mereka tahan lebih lama sebab hanya digunakan untuk calling dan jugak messaging. jangka hayat selalunya melebihi 3 hari untuk sekali cas. (tapi kalau bateri dah lama-lama sangat, cepat kong jugak)

#2 YE'ALL BOLEH MENAIP MESEJ DENGAN SEKUAT HATI, SIAP BOLEH HEMPOK2 LAGI
ye'all teringin menaip tanpa melihat skrin henset, sambil tengok tibi atau ketika sedang rancak berbual? henset murah adalah jawapannya. cuba la buat dengan henset touch-touch tu.. boleh ke tidak.. haha
#3 BOLEH DECORATE MENGIKUT KRETIVITI
see..? my henset is green in colour (think green..hehe). sebenarnye kak na ada variasi warna 'kulit' henset, dari warna-warna sekema seperti hitam dan biru gelap, dan warna-warna ceria seperti pink dan hijau. sekarang dalam perancangan untuk membeli kulit berwarna striking seperti merah dan kuning. in addition, kita boleh hias dengan letak sticker ke, batu-batu kristal ke (erp.. dah namanye pompuan kan.. suka la benda-benda camni.. hehe)

#4 SIMPLE DAN MURAH (OP KOS LA)
simple dari segi aplikasi. contohnya, kalau nak taip mesej, terus ke create message. kalau henset mahal.. punya la banyak. mesti akan tanya dulu.. text message ke, multimedia message ke, etc etc. isk. complicated je. murah? memang takde kompromi di situ. henset ni saya beli dengan harga rm 80 ++ je =)

#5 KALAU HILANG, TAK MENYESAL SANGAT.. HEHE
cuba la hilangkan henset blackberry anda kalau nak test statement ini.. ;-p

by the way, kak na masih mengekalkan fungsi 'henset hanya untuk mesej dan kol'. the-all-in-one ni agak melecehkan.. i think. nak dengar lagu? kak na ada sony mp3. nak tangkap gambar? kak na sudah ada digital kamera.. ehehe.

ok lah.. dah letih merepek. adios!

~~~ tunggu orang seponsor henset baru.. ahaha ~~~

Monday, April 18, 2011

anatomy of WOMEN'S heart

assalamualaikum and a very good morning to all viewers.

post kali ini mungkin agak jiwang, dan akan menyebabkan iritasi mata bagi yang 'heartless' untuk membaca benda-benda ni sumua... huhu. post ini juga sedikit sebanyak bersifat genderism. harap maklum =)

tulisan ini kak na kumpul-kumpul daripada pengalaman kawan-kawan dan hasil forum tak rasmi sesama kami. ngehehe. kalau tak setuju, kamu buat belog kamu sendirik dan boleh jugak buat tajuk APA YANG SAYA TAK SETUJU DENGAN ENTRY ANATOMY OF WOMEN'S HEART BY AYNAWROTE. ahaha. ngek

hawa: tercipta engkau dari rusuk lelaki, 
bukan dari kaki untuk dialasi. 
bukan dari kepala untuk dijunjung. 
tapi dekat di bahu untuk dilindung. 
dekat jua di hati untuk dikasihi.
(kompem penah dengar kan quote ni)

hari ini kak na mahu mengajar kamu, especially golongan-golongan lelaki mengenai ANATOMY OF WOMEN'S HEART.

selain dari bentuk fizikal jantung tersebut yang sebesar penumbuk, jantung jugak berfungsi sebagai pengepam darah keseluruh anggota badan, dan memastikan darah yang beroksigen sampai keseluruh organ-organ dan sel-sel dalam badan. noktah.

etceli, bukan nak cakap benda-benda saintifik secara anatomi atau fisiologi dengan ye'all.. dan ye'all boleh baca sendirik dekat buku anatomi pun. jom kita cakap pasal cara-cara untuk tidak meng'break'kan hati perempuan-perempuan.. eheh (besar je mandat nak kena jaga hati ye?)

#1 JANGAN LETAK GULA BERKILO-KILO DI BIBIR KAMU
sifat ni dikira sifat yang wajib ada bagi setiap lelaki. tak tahu la kenapa, encik adam ni suka sangat cakap manis-manis dengan golongan kami. for your information, kami kaum hawa ni cepat terbuai dengan ayat-ayat kamu. jangan concern kepada kami secara berlebihan kalau kamu bukan betul-betul sukakan kami. padahal, at the end of the day, kamu akan bagitahu 'we're just friends'. dan kamu bagitahu kamu cakap macam tuh dengan semua perempuan-perempuan di sekeliling kamu. what der.... ?

#2 JANGAN MINTAK/ BAGI NOMBOR TELEFON
for you info jugak, kami tak heran pun dengan nombor-nombor telefon kamu tu. wek. kalau untuk kerja/ urusan yang penting, itu idak dikira ye. ni, yang jenis untuk flirt around dan test market. kami akan lagi respek kalau kamu dengan 'gentleman'nya mintak nombor telefon ibu bapa kami, dan cakap kamu mahu kawan dengan kami. (ahaha.. buat la kalau berani)

#3 KALAU KAMU SUDAH SUKA SORANG, JANGAN CARI SKANDAL
apa? pernah buat macam ni? satu ketukan patut mendarat atas kepala kamu. kalau kamu sudah suka pada sorang girl, jangan suka-suki hati kamu untuk cari skandal. ini akan melukakan both girls yang terlibat, sebab selalunya girls hanya akan stick pada sorang aje. ini tidak adil bagi kami.. haha. hey guys, kalau belum kawen pun dah pasang cawangan sana sini, apatah lagi bila dah kawen. ye dak?

#4 NAIKKAN SAHAM KAMU DENGAN PERIBADI
kami kaum hawa ni, bukan tengok sangat rupa @ duit kamu @ kereta kamu (kalau tengok pun, sikit je la). kami lagi kagum dengan peribadi kamu. bagaimana cara kamu menjaga pandangan kamu, tutur kata kamu dengan kaum kami, cara kamu menjaga ikhtilat, cara kamu melayan ahli keluarga kamu, bahkan pakaian kamu (cara kamu iron baju, matching baju, etc, etc). kami akan sangat respek pada kamu. kalau muka tak berapa ensem pun, tapi kalau peribadi kamu okey, kami sudah sangat terpikat (ehem)

akhir kalam, kalau ilmu akhirat kamu belum cukup di dada, jangan kamu cuba-cuba flirt dengan kami ye. sebabnya, kami mengharapkan kamu untuk pimpin kami jalan ke syurga. jadi imam kami, jadi penegur kesilapan kami, etc, etc. maka, persiapkan diri kamu untuk menjemput kami ('',)

janji ALLAH dalam surah nur.. 
lelaki yang baik untuk perempuan yang baik, dan perempuan yang baik untuk lelaki yang baik...

jom sama-sama jadi baik?

~~~ ABDULLAH SOLEH, are you there? ~~~

Tuesday, April 12, 2011

K.A.W.A.N

(mode: speaking rojak language sesedap rasa)

hello there.. currently i'm sitting on a chair in library.

what? lib-ra-ry? since when? since minggu depan nak final exam la.. ahaha. (buat-buat nak study biochemistry)

after all, still, updating this so called 'perasan-bagus-dan-perasan-orang-ramai-baca' blog. *eheh*

without taking so much time babling around, let's proceed to this topic.

kawan. friends. sahabat. saing. sodiqati.

actually they give a same meaning, which is a person who you rely on in any situation, whether on hard-time, joyful, sad, and everything- without any blood relation with you. someone who you feel comfortable, not 'plastik' in from of them, and so on. (of course, you guys can describe better than me)

a true friend, is it really hard to find. they are just like a small crystal in a mountain of glass. well, they shine same as well. but, yet still different.

praise to ALLAH, i'm always have friends (good friends) around me, at my every condition, at every place i go. dari sekolah pasti zaman kecik-kecik lagi kot (riak la pulak). saya ada kawan yang saya kawan dari kecik sampai sekarang (tribute to CUCI geng- ecah, pipah, mira, che, piya, qilah, mynn). as i remember, we never have fight or merajuk-merajuk or what other ge-li things. tapi kadang-kadang time berbeza pendapat tu, adalah jugak. all we do together- makan waktu rehat, study (erk?) naik bas, lompat pagar sekolah lepas exam habis (leh tahan jahat jugak dulu) dan macam-macam lagik la. tapi sekarang semua dah makin jauh due to berbeza tempat belaja dan jugak masa.

ok.. eventhough i have bestfriends, but all my friends - pasti arrasyidin, sk mentuan, maahad muhammadi perempuan, plkn, kolej MARA kulim, universiti malaysia terengganu- do have special place in my heart *sila terharu semua*. i cant live without you, people!

but, sometimes i have a gaduh-gaduh manja with them. whether the fault is on my side, or their side, saya, dengan kerendahan hatinya ingin memohon maap. huhu. always bear in your minds that,

' we are human being, befriend with also, human being (not with malaikat). we never escape from doing something wrong or annoying things. but still, we are FRIENDS.'

' ya ALLAH, sahabat ini bungaku. tanpanya tiada seri hidupku. ya ALLAH, sahabat ini ubatku. penawar duka laraku'

tribute to all my darlings, I LOVE YOU!!!

~~~ be my BFF ~~~ 

Tuesday, April 5, 2011

how to COOK nasi goreng ikan masin by CHEF AYNA

suka makan nasik goreng ikan masin? mau membuat masakan kegemaran anda ini by your own? hari nih kak na mahu share satu resipi yang 'macam best' kat ye'all. ehehe

erp... tapi tak tahu la kan lepas ye'all buat, jadik sedap ke idak.. kih3

the ingredients:

- sepotong ikan tenggiri masin (boleh cari dekat supermarket, dalam botol)
- ayam
- bawang merah 3 ulas + bawang putih 3 ulas + 3 biji cili api
- 2 batang sayur kailan (kalau suka makan sayur, lebih-lebih pun takpe)
- nasik putih
- sedikit kicap manis
- 1 sudu sos tiram
- 2 sudu pasti sedap KNORR, garam, gula secukup rasa.

cara-cara nak masak:

- blender dahulu ikan tenggiri, bawang merah, bawang putih, dan jugak cili api
- sambil-sambil tuh, hancur (lerai-leraikan) nasik putih
- panaskan minyak
- masukkan bahan yang dah diblender tadi ke dalam minyak. tumis sampai naik bau
- masukkan sos tiram. kacau-kacau lagi
- masukkan ayam yang dah dipotong kecik-kecik
- masukkan pasti sedap, garam, gula
- buh nasik pulak. kacau rata-rata
- last skali, buh sayur kailan.
- tambah kicap untuk bagi warna dia cantik/ tak pucat

tadaa..

siap dah nasik goreng ikan masin kita. tapi ni resipi orang bujang aje taw. kalau nak lagi sedap, rajin-rajin la tanya mak anda.. hehe. 


(p/s: tiada gambar yang boleh di upload sebab dah siap melantak baru ingat nak letak resipi ni dalam belog..)


~~~ saya suka masak dan jugak suka makan ~~~

Sunday, April 3, 2011

a journey towards FYP

assalamualaikum pembuka bicara...

ooyeah! entri pertama untuk bulan april. sebelum melalut dengan lebih lagi, tahniah diucapkan kepada Shaheizy Sam kerana mendapat anugerah bintang fofuler semalam. tak dilupakan jugak tahniah kepada Irma Hasmi kerana telah bertudung.. walaupun kak na idak tengok tibi semalam, tapi kak na dengar jugak melalui HOT fm sesambil buat tutorial biostatistik yang amat banyak itu..hehe (hedonisma kah saya???)

back to work... back to work

apakebendakah FYP itu? FYP is stands for Final Year Project atau nama melayu dia projek ilmiah tahun  akhir. rasa-rasanya, benda ini wajib untuk mana-mana pelajar yang amek degree untuk bergraduat.

so, what's the problem?

masalahnye, kak na idak tahu untuk amek bidang apa. for your info, course sains biologi yang kak na ambik sekarang ni sangat luas. kami belajar semua, merangkumi diversiti, anatomi haiwan, anatomi tumbuhan, biokimia, genetik, mikrobiologi, ekologi... etc, etc. tapi yang jadik fening ni, kak na tak tahu pun kak na minat apa (isk.. teruknye..)

dulu-dulu, kak na memang minat gila genetik. sebab sangat fun belajar benda nih. tapi kalau nak buat FYP under tajuk nih, penyarah hanya fokus pada genetik haiwan belangkas. adoyaai.. kak na nih memang la amat penakut memegang binatang. masa kecik-kecik dulu pun (sampai sekarang) kak na tak penah pegang tuyuk (nama lain bagi pepatung) ataupun belalang kat kawasan rumah. haiwan hidup yang kak na penah pegang HANYA kucing, kambing (sebab kat umah penah bela kambing) ngan kuda (sebab masuk kelab ekuin). haiwan mati macam ikan dan ayam tuh over la kann kalau tak penah pegang. belangkas? euww..

pastu, minat beralih arah pulak kepada mikrobiologi. best jugak kadang-kadang buat benda-benda 'makhluk halus' nih. seronok apabila kita pegi sampling kat tanah ke, air paya ke, air laut ke.. then jumpa bakteria yang berwarna warni dengan bentuk yang cantik-cantik. elok je nak ambik, tengok-tengok list name untuk berFYP bersama Dr. Efendi (cikgu yang mengajar mikrob) dan pun penuh.. adus.. kaciwa... kaciwa. how come kak na tak tahu yang Dr. Efendi bukak pendaftaran awal-awal lagik??

then minat kak na beralih arah lagik. kena buat-buat suka kat subjek ekologi pulak, (walaupun result subjek nih idak memberangsangkan). konon la kan nak buat tajuk 'conservation awareness in three primary school in terengganu'. -kesedaran pemuliharaan dalam kalangan budak sekolah rendah- macam comel jugak tajuk nih. boleh deal dengan bebudak sekolah rendah dan sedikit sebanyak fulfill balik cita-cita nak jadik cikgu. tapi................... erm... tengok la macam maner,,

kesimpulannye....

kak na still nak bodek Dr. Mariam yang baik itu untuk amek kak na jadik student dia, untuk buat tajuk enzyme dan kak na akan memupuk minat yang baru terhadap bidang ini. Insya ALLAH. hehe

 ربي يسر ولا تعسر واتمم بالخير

"ya ALLAH ya tuhanku, Kau permudahkanlah, dan jangan Kau rumitkan.
dan berikanlah aku kesudahan yang baik"

okey la... setakat nih dulu. kalau you'all ada idea yang best-best untuk tajuk FYP kak na, do tell me! (nanti kak na masukkan nama kamu dalam acknowledgement)

~~~ bakal berada di tahun akhir ~~~

Sunday, March 27, 2011

mari berTUNANG ^_~

assalamualaikum! pada pagi yang indah ini, jom baca apa kak na mahu membebel hari ini =)

bertunang... hmmm... no komen. seru saya belum sampai lagi.. hehe. sebenarnye, bukan nak cerita ape-ape under topik bertunang ni, tapi mau selit sedikit gambar-gambar semasa kak long saya bertunang itu hari (12/3/2011).

jom usya!

home-made 'pelamin' tunang


hantaran untuk pihak lelaki - sejadah


sireh junjung kena ada...


 kek hantaran yang telah di 'reverse black n white' gambarnye


sepupu sepapat yang telah menceriakan suasana


depa mai dah!!


rombongan bergerak masuk memenuhi ruang legar


penuh sudah...
(p/s: nampak air bertakung? hari tersebut hujan dengan lebatnya.. orang kelantan kata, kalau time rombongan datang tu, hujan lebat, maknanye pengantin tu makan budu bertambah.. hehe. along sila jawab)


orang tua, orang muda semua bizi =)


kami datang ni bawak hajat.. nak memetik bunga di taman (ceewah!)


cincin time


sebahagian hantaran dari pihak lelaki - sireh junjung, cincin, persalinan, buah-buahan, sebalang ferrero rocher, dan jugak sebalang kuih tart nenas

gumbira kerana dapat cincin.. ahaha

future in-laws


yang tudung pink sudah bertunang, yang tudung kelabu bakal menyusul.. yang kecik tumpang gelemer


tader motif letak cincin + sekuntum bunga ros di atas lappy.. haha


akhir sekali... semoga bercinta sampai ke syurga
(p/s: buku ini milik peribadi tapi saja pegi buh atas hantaran.. hua3)

~~~ wonder when is my turn (wink3) ~~~